Make: Türkiye

Make: Türkiye

Bir maker olarak ne zaman bir proje araştıracak olsam ilk baktığım yer genellikle Insructables olur, sonrasında bir kaç web platfromu daha. İnternetin sağladığı etkileşimli ve bol sekmeli araştırma imkanlarının yanında basılı yayınlara pek de ihtiyaç duymuyoruz. Aslında hala e-booklara alışamamış ve basılı kitaplardan ders çalışmayı, okumayı tercih ediyor olsam da bu durum teknolojiyle ilgili konularda pek de geçerli olmuyor. Make: dergisi işe bu noktada konuya dahil oluyor ve bu durumun içerikten kaynaklandığını bana ispat ediyor. Şöyle ki gerek basılı dergi gerek websitesi http://www.makezine.com 7’den 70’e tüm makerlara uygun içeriğiyle kendinizi kaptırıp bir solukta okuyacağınız, her bir projeyi yapmak isteyeceğiniz içerik sunuyor. Dergi ve maker eğitimine yönelik kitapları ücretli satılmasına rağmen websitesinden de hemen hemen aynı içeriğe ulaşabilirsiniz. Projeler Instructables’da olduğu gibi adım adım paylaşılmakta, hatta hepsi aynı formatta ve belirli bir düzen içinde paylaşıldığı için anlaşılması daha kolay olabilir, tabi Instructables etkileşim açısından daha etkili bana soracak olursanız.

Make: Türkiye’nin ilk sayısı da geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Daha çok Türkiye’de ki maker ekosistemi ve durumu üzerine hazırlanmış bir içerik söz konusu. Bu nedenle eğer çevrenizde bu alanda neler oluyor bitiyor öğrenmek ve yakalamak için kesinlikle okunmalı. Makerlara yönelik çok fazla örnek proje yok dergide ancak Türkiye’de maker kavramına ve olan bitene giriş anlamında güzel bir sayı. Umarız diğer sayılarda her birini hemen yapmak isteyeceğimiz daha çok proje olur.

 

make-66make-67-copy

Biz de ilk sayıda InnoCampus ve YAPLAB olarak yerimizi aldık. Dergiyi http://www.abakuskitap.com/make-dergisi-turkiye adresinden temin edebilirsiniz, biz de sayfa 66-67’deyiz.

Zeynep Aykul About the author